Планински маршрути, древни гробници, римски мостове, скални образувания, лековита бистра вода, загадки и легенди, разнообразни лековити билки, вкусни ястия... Виждали ли сте всичко това на едно място? Ако не, елате при нас! Защо търсите екзотика в далечни страни? Екзотиката е тука. Родопите е планина континент. Тук, при нас, има места, където човешки крак не е стъпвал; мостове, по които горди римляни и византийци са вървели; воденички, които пеят и мелят брашно; минералната вода - лечебна и вълшебна; космически фолклор и красавци буйни коне, които ще помогнат да завършите цялата магия - Орфеева Родопа.

6-Ш

*    *    *

Един час е много, един живот е малко, за да видиш и разбереш тази древна земя.

Ще те заведем на скалните образувания край с.Бенковски, за да видиш това чудо на природата - каменната гъба, легналия лъв. И тогава ще разбереш голямото прозрение на поета Атанас Далчев - ‘’камък - ти си вечен’’, а от себе си добавяш – живото живее в грях.

 

*    *    *

В една родопска песен се пее:

"Дето са солзи капали тамо ще песен да никне, тамо ще извор да има..."

Тук всичко е жива песен - и птиците, и дъждът, и ручеите, и изворите, и чешмите. Живата вода - това е кръвта на земята. И идва родопчанинът и превръща тази кръв в чучур, за да пият от него и хора, и животни, и птици. Поспри! Опитай водата Орфеева! Седни на една такава чешма - ножинките да ти се отморят, ръчинките да ти се измият, душинката и сърцинкото да се изплачат. И си мислиш - и раят, и адът, и чистилището са тук.