Планински маршрути, древни гробници, римски мостове, скални образувания, лековита бистра вода, загадки и легенди, разнообразни лековити билки, вкусни ястия…
Виждали ли сте всичко това на едно място? Ако не, елате при нас! Защо търсите екзотика в далечни страни? Екзотиката е тука. Родопите е планина континент. Тук, при нас, има места, където човешки крак не е стъпвал; мостове, по които горди римляни и византийци са вървели; воденички, които пеят и мелят брашно; минералната вода – лечебна и вълшебна; космически фолклор и красавци буйни коне, които ще помогнат да завършите цялата магия – Орфеева Родопа.

6-Ш

*    *    *

Един час е много,
един живот е малко,
за да видиш и разбереш
тази древна земя.

Ще те заведем на скалните образувания край с.Бенковски, за да видиш това чудо на природата – каменната гъба, легналия лъв. И тогава ще разбереш голямото прозрение на поета Атанас Далчев – ‘’камък – ти си вечен’’, а от себе си добавяш – живото живее в грях.

 

*    *    *

В една родопска песен се пее:

„Дето са солзи капали
тамо ще песен да никне,
тамо ще извор да има…“

Тук всичко е жива песен – и птиците, и дъждът, и ручеите, и изворите, и чешмите.
Живата вода – това е кръвта на земята. И идва родопчанинът и превръща тази кръв в чучур, за да пият от него и хора, и животни, и птици.
Поспри! Опитай водата Орфеева!
Седни на една такава чешма – ножинките да ти се отморят, ръчинките да ти се измият, душинката и сърцинкото да се изплачат. И си мислиш – и раят, и адът, и чистилището са тук.